Стара поговорка гласи: Една гнила ябълка съсипва цяла кошница“. Оказва се,

...
Стара поговорка гласи: Една гнила ябълка съсипва цяла кошница“. Оказва се,
Коментари Харесай

Една ябълка може да развали цяла кошница с други плодове

Стара сентенция гласи: „ Една гнила ябълка унищожава цяла кошница “. Оказва се, че това е правилно - ябълките форсират съзряването на някои плодове и зеленчуци, заради което не би трябвало да се съхраняват дружно. Всички плодове отделят газ етилен, само че в разнообразни количества. Плодовете, произвеждащи доста етилен (ябълки, банани, круши, праскови, сливи и пъпеши), не би трябвало да се съхраняват покрай авокадо, лимони, грозде, лук или други плодове и зеленчуци, които са чувствителни към него. 

У дома не разполагаме с нужното съоръжение за премерване на равнищата на етилен. Това, което можем да създадем: да ревизираме постоянно плодовете и зеленчуците за признаци на повреждане - неприятна миризма, плесен, мокри петна или промени в цвета и външния тип. Самите ябълки могат да почернеят, да стартират да гният, да станат сухи и хлебни от съседството им с круши, сливи, череши и касис.

Плодовете, произвеждащи етилен, също могат да причинят прибързано узряване или утежняване на качеството на зеленчуците. Висока сензитивност към етилена демонстрират: аспержи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, люти чушки, краставици, праз, главесто зеле, бобови култури, сладки картофи, моркови и гъби. При съществуването на високи дози етилен броколито повяхва доста бързо, а карфиолът потъмнява и също повяхва.

Ако авокадото е недозряло, тогава може би е единственият вид, когато има смисъл да се сложи наоколо до ябълките или в една кутия с тях. В този случай етиленовият газ, отделян от ябълките, ще има позитивен резултат и ще форсира узряването му.

Ябълките могат да оказват помощ и за по-бързото съзряване на доматите, в случай че поради есенното захлаждане или по други аргументи се постанова да ги приберем неузрели. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР